5 tips hoe je als manager feedback vraagt aan je team

“Mijn deur staat altijd open” gaf een deelnemer aan mijn training als antwoord op mijn vraag hoe zij zorgt dat ze feedback krijgt van haar teamleden. Feedback vragen en verzamelen is een belangrijke sleutel in het creëren van een bevlogen team.

In leidinggevende functies is het soms lastig om echt goede constructieve feedback te ontvangen op je gedrag of je acties. Want niemand wil de baas beledigen toch? Maar zonder feedback kun je geen bevlogen team creëren. Je zult niet weten wat je medewerkers inspireert en motiveert en wat niet. Je hebt de kans een aantal geweldige ideeën van je werknemers te missen. Je komt in een isolement en je staat stil in je eigen ontwikkeling.

Veel managers hanteren daarom een ‘open deur beleid’. Hun deur staat altijd open (letterlijk soms) en ze vertellen hun mensen dat ze altijd met ideeën en meningen binnen kunnen lopen.

Maar een open deur beleid is een mythe. Mensen lopen over het algemeen niet zomaar je kantoor binnen om feedback te geven. De meeste medewerkers houden feedback en adviezen voor zich in plaats van het te vertellen tegen hun manager of een hogere baas. Een van de redenen is angst. Bang voor wraak. Omdat ze weten dat de meesten van ons moeite hebben met negatieve feedback.

En als ze het wel doen, dan heb je maar een beperkt deel van alle feedback te pakken. Een zichzelf selecterende groep die het wel durft. Als je echt een bevlogen en betrokken team wilt creëren dan heb je goede, eerlijke en volledige feedback nodig. En daar moet je zelf actief achteraan.

Hier deel ik 5 tips hoe je zorgt dat je als manager de broodnodige feedback krijgt.

1.      Erken de angst. Probeer een omgeving te creëren dat mensen zich veilig voelen zodat ze door hun angst heen breken. Bijvoorbeeld door ze te vertellen dat iedereen fouten maakt, ook jij, en dat ze die fouten moeten benoemen zonder zich bedreigd te voelen. Leg ook uit dat je feedback juist nodig hebt om als team beter te worden, om van de afdeling een motiverende werkplek te maken, er zelf van te leren en de organisatie beter te maken. Wees je ervan bewust dat het soms moeilijk is om negatieve feedback te horen. Het is menselijk dat je een slecht gevoel krijgt als mensen je kritiek geven. Maar laat ook je eigen angst je niet tegenhouden.

2.      Ga actief en regelmatig op zoek naar feedback. Vraag je mensen op regelmatige basis naar wat jij voor ze kunt doen om ze te helpen hun doelen te bereiken; wat je beter niet meer kunt doen; welke zaken in het team niet werken; wat juist wel goed gaat; waarvan meer moet gebeuren etc. etc. Vraag regelmatig feedback, niet alleen op het moment van de functioneringsgesprekken. Jij moet degene zijn die actief informatie aan het verzamelen is. Misschien dat je teamleden in het begin niet geheel open zijn maar doe het een tijdje en je zult zien dat de informatie loskomt.

3.      Vraag naar voorbeelden. Op dezelfde manier dat jij concrete voorbeelden geeft op het moment dat jij je werknemers feedback geeft, vraag ook naar voorbeelden als jij feedback krijgt. Als iemand jou vertelt dat je de teamvergaderingen heel erg goed leidt of dat je niet goed delegeert, stel dan follow-up vragen. Dat helpt je de feedback beter te begrijpen.

4.      Lees tussen de regels door. Wellicht krijg je niet de hele tijd eerlijke of volledige feedback. Dat is normaal. Maar het is  jouw taak om erachter te komen welke problemen je mensen hebben. Stel bijvoorbeeld aan vijf of zes mensen dezelfde vraag en probeer die feedback aan elkaar te passen, zodat je erachter komt wat er precies speelt.

5.      Doe er iets mee. Als iemand jou feedback heeft gegeven bedank die persoon altijd en leg uit wat je gaat doen met die feedback. Als je dat niet doet dan hebben mensen heel snel het gevoel dat het tijdsverspilling was dat ze hun mond hebben opengedaan.

Veel succes!

Wat zijn jouw ervaringen hiermee? Je kunt je reactie achterlaten onderaan dit artikel.

Dit artikel is geschreven door Marianne Schutten. Abonneer je op haar e-zine via www.employeedynamics.nl en je krijgt iedere 2 weken tips en ideeën om een bevlogen team te creëren. Bovendien ontvang je gratis het e-rapport: 5 makkelijk-te-volgen tips om de bevlogenheid van je team te vergroten in je mailbox.

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] > Strategic Recognition. Het is de sleutel tot uw succesvolle werknemer-werkgever relatie. Dat schrijft Derek Irvine een expert op het gebied van Employee Engagement. Dit artikel sluit mooi aan bij 5 tips voor het krijgen van feedback als manager. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.