5 stappen om als manager geschaad vertrouwen te herstellen

Ik geloof dat de meeste managers hun best doen om betrouwbaar te zijn. Er zijn er weinig (ik ken ze niet) die ’s ochtends hun bed uitstappen en tegen zichzelf zeggen: nou…vandaag ga ik eens proberen om iemands vertrouwen te schaden. 

Vertrouwen is een belangrijke factor in het creëren van bevlogen medewerkers.

In De kracht van vertrouwen deel ik 10 stappen hoe je vertrouwen met je medewerkers opbouwt. Maar het komt misschien wel eens voor dat je onbedoeld het vertrouwen van je teamleden schaadt. Doordat je bijvoorbeeld een keuze hebt gemaakt die niet goed is voor anderen. Of door gedrag te vertonen dat anderen bestempelen als onbetrouwbaar.

Hoe het ook gebeurt, als je het vertrouwen van je medewerkers schaadt kan dat nogal wat negatieve gevolgen hebben. De effectiviteit van jou als manager vermindert en de betrokkenheid en motivatie van je mensen gaat bergafwaarts.

Hier zijn 5 stappen die je kunt nemen om te proberen de relatie te herstellen:

  1. Erken dat het vertrouwen is geschonden. Dit is de eerste stap om de relatie te herstellen. Steek je kop niet in het zand of zwijg het dood in de hoop dat het vanzelf wel overgaat. Benoem het en het liefst meteen. Hoe langer je wacht hoe meer schade het aanricht.
  2. Geef toe dat jij degene bent die het heeft veroorzaakt. Dit kan lastig zijn, maar verzamel moed en neem verantwoordelijkheid voor je acties. Hier krijg je later veel voor terug als je het vertrouwen weer gaat opbouwen.
  3. Bied je excuses aan. Een gemeend excuus houdt in dat je je fout toegeeft, de verantwoordelijkheid ervoor neemt, vraagt om vergeving en stappen neemt om het vertrouwen weer op te bouwen. Trap niet in de valkuil om de schuld op iets of iemand anders te schuiven. Dat werkt averechts.
  4. Onderzoek waar precies de breuk in vertrouwen is ontstaan. Spreek erover met je mensen; welk gedrag veroorzaakte de breuk in vertrouwen. Als je precies weet welk gedrag van jou dit heeft veroorzaakt dan kun je daarop specifiek actie ondernemen om het te herstellen.
  5. Neem maatregelen om de schade te herstellen. Maak tevens een actieplan voor jezelf om te zorgen dat je weet hoe je dit in de toekomst voorkomt. Dit is een belangrijke stap omdat je alleen weer vertrouwen kunt opbouwen als jouw medewerkers echt zichtbare verandering zien in je gedrag.Dit artikel is geschreven door Marianne Schutten. Wil je nog meer gratis tips voor het creëren van bevlogen medewerkers? Abonneer je dan op haar e-magazine via www.employeedynamics.nl/gratis. Je ontvangt dan bovendien het gratis e-boekje: 6 sleutels voor het creëren van bevlogen medewerkers in je mailbox.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.