Categorie Theorieën & Processen (retentie-management.com)

5 redenen waarom niet elke organisatie een beleid rond retentie heeft

Er zijn dus voldoende redenen waarom organisaties aan retentiemanagement moeten doen, maar tegelijkertijd doen niet alle organisaties dat. Waarom is dat?

 Organisaties vertrekken vanuit de verkeerde veronderstellingen

Ik denk dat organisaties niet aan retentiemanagement doen omdat zij vaak vertrekken vanuit verkeerde veronderstellingen. Ik geef hieronder een aantal voorbeelden.

  1. De kosten aan verloop zijn niet te hoog

Kosten aan verloop zijn de meest onderschatte en ondergewaardeerde kosten binnen een organisatie. Wat men niet weet kan men niet deren. Maar in feite gaat het hier over bewuste onwetendheid. Kosten aan verloop zijn immers immens hoog. We hebben het hier over percentages tussen de 40 en 200 van het bruto jaarsalaris.

  1. Verloop is goed en eigen aan business doen

Natuurlijk is bepaald percentage van verloop goed. Iedereen behouden is namelijk geen reële noch wenselijke situatie. Echter het is een valse assumptie te denken dat verloop hoort bij het bedrijfsleven. Denk maar even terug aan oudere generaties die heel hun leven lang bij 1 werkgever werkte. Natuurlijk zijn tijden veranderd, maar dat maakt nog niet dat het erbij hoort!

  1. Verloop is een probleem binnen de industrie/sector/land/etc.

Er zijn sectoren en industrieën die meer last hebben van personeelsverloop dan anderen, maar dat ligt niet aan de sector noch industrie. Dit is vooral te danken aan de lakse houding van organisaties binnen deze sectoren. Wanneer medewerkers de perceptie kunnen hebben dat het om een startersbaan gaat, zoals bijvoorbeeld de job van intercedent, dan ligt dan aan de organisatie. Zij zouden ook acties kunnen ondernemen om het niet louter en alleen een startersbaan te laten zijn.

  1. Verloop bestijden is het probleem van Human Resources

Het bestrijden van verloop is het probleem van de hele organisatie. Natuurlijk moet iemand het voortouw nemen en als dat al gebeurt dan is het vaak HR. Maar hiermee wordt de rol van de manager geminimaliseerd terwijl hij/zij juist in de positie is om verloopintenties te signaleren. Meer nog: hij/zij is vaak de reden waarom een medewerker vertrekt.

  1. Verloop is niet te managen

Denken dat verloop niet te managen is, is alsof je zegt dat mensen niet zijn te managen. Waarom bestaan er dan zoveel managers? Luisteren naar de mensen en iets doen met de informatie die ze geven is vaak veel effectiever dan met geld strooien. De meeste inspanningen die een organisatie moet doen om verloop tegen te gaan kosten bizar weinig. Maar het vraagt wel een inspanning!

Waarom doet uw organisatie niet aan retentiemanagement? Of waarom wel? En welke redenen of argumenten gebruiken jullie om dat niet/wel te doen?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.