Categorie Trends (retentie-management.com)

5 klantloyaliteit tips die je ook voor je arbeidsmarktcommunicatie kunt gebruiken

Ik las een artikel waarin 5 tips om de klantloyaliteit te verbeteren stonden. Ik maakte toen de bedenking: volgens mij zijn deze tips ook toe te passen op medewerkers in functie van de arbeidsmarktcommunicatie. Wat denk jij?

De digitalisering verandert het landschap

De digitalisering is niet meer weg te denken en dat heeft invloed op de loyaliteit van klanten én medewerkers. Zij worden steeds mondiger, hebben keuze te over en dat maakt hen steeds sterker tijdens de onderhandeling. Zo hebben medewerkers de bedrijven voor het uitkiezen. Tenminste, nu geldt dat alleen nog als zij een knelpuntberoep uitoefenen.

5 klantloyaliteit tips die je ook voor je arbeidsmarktcommunicatie kunt gebruiken

Dus behalve datgene wat bedrijven al doen op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie moeten zij ook technologie in hun voordeel gaan inzetten. Absoluut!

1. Engage vanaf het eerste contactmoment

“Het allereerste contactmoment met de consument vindt tegenwoordig meestal plaats via de tablet of smartphone. Nog voordat een consument een (web)winkel bezoekt, wint hij informatie in op internet.”

Hetzelfde geldt voor mensen die willen solliciteren bij jouw organisatie. Bedrijven moeten potentiële sollicitanten meteen interesseren. Als de uitstraling van de website niet overeen komt met het beeld dat sollicitanten van je hebben, dan zal de persoon in kwestie niet solliciteren.

2. Benut technologie

“In retail gaat het steeds meer om de relatie tussen koper en verkoper dan om het product alleen. Technologie kan deze relatie verstevigen en maakt een optimale, gepersonaliseerde ervaring mogelijk.”

Hetzelfde geldt weer voor sollicitanten maar ook voor je medewerkers. Steeds meer mensen beschikken over een smartphone of tabletcomputer waarmee zij behalve informatie opzoeken ook meer solliciteren (Bijvoorbeeld via API’s van LinkedIn) en informatie uitwisselen (Bijvoorbeeld chat op de website).

3. Personaliseer de boodschap

“Waar de winkelier in het dorp altijd weet wat zijn klanten bezighoudt en ze op basis van deze informatie persoonlijk benadert, zorgen data ervoor dat retailers hun online klanten ook steeds beter leren kennen.”

Ik blijf me herhalen, maar ook dit geldt voor sollicitanten. Bedrijven moeten persoonlijk communiceren en laten zien ‘what’s in it for them’. Zo zullen zij geïnteresseerden voor hun weten te winnen.

4.    Doe wat u belooft

“Loyaliteit is gebaseerd op vertrouwen. Loyale consumenten stellen zich open voor het bedrijf, voorzien het bedrijf van persoonlijke informatie en verwachten daar iets voor terug.”

Als er op de website staat geschreven dat de sollicitant binnen 2 dagen wordt gecontacteerd, dan moet dat ook gebeuren. Geen excuses. Als dat niet gebeurt, dan is het psychologisch contract van in het begin aangetast met alle mogelijke gevolgen van dien.

5.    Zorg voor interactie

“Betrokken consumenten zijn vaak ook loyale consumenten. Door de interactie aan te gaan met uw doelgroep, betrekt u ze actief bij uw webwinkel of merk.”

Ook dit punt is weer toepasselijk op de sollicitant. Hoe meer interactie er wordt aangegaan, hoe fijner de ervaring van de sollicitant kan worden. Het mogelijke resultaat is dat hij voor jouw organisatie kiest als hij de werkgevers voor het uitkiezen heeft.

Wat gebeurt er als je technologie niet inzet?

Bovenstaande tips zijn wellicht te cliché. Toch merk ik op dat veel bedrijven hun technologie niet consequent of adequaat genoeg inzetten. Dat is zonde, want er komt een tijd dat je als sollicitant op zoek zal gaan naar een werkgever zoals je dat voor je hotelkamer doet. In de toekomst zal je naar een reviewsite gaan en lees je hoe de potentiële werkgever scoort op een aantal vaste waarden. Is uw organisatie daar klaar voor?