Categorie Trends (retentie-management.com)
3 troeven om de flexibele schil te binden en boeien

De flexibele schil wordt steeds groter, maar het binden ervan blijft lastig. Mensen in deze schil willen namelijk per definitie niet worden gebonden. Daarom moeten organisaties die met flexibel personeel werken vol inzetten op het boei-aspect. Boeien van medewerkers – vast of flexibel – is überhaupt belangrijk voor elke organisatie. Alle organisaties hebben voldoende troeven om hun personeel te boeien. Hierdoor blijven zij in elk geval langer en wie weet raken ze verbonden.  

Verbondenheid Retentiemanagement

Waarom verbondenheid belangrijk is?

Werknemers hebben steeds vaker een flexibele arbeidsrelatie. Tussen 2001 en 2011 groeide het aandeel flexwerkers van 13 naar 18 procent. Verbondenheid is het sleutelwoord voor het binden en boeien van de flexibele schil. Iemand kan verbonden zijn met van alles. Doordat freelancers, interim-managers en zelfstandig ondernemers flexibel zijn (geworden) om een reden, is het vrijwel onmogelijk om hen aan de organisatie te binden. Een contract is het  enige dat hen dat bindt aan de organisatie. Vanuit dit perspectief moeten organisaties inzetten op het boeien van hun flexibele schil.

Welke troeven kunnen organisaties inzetten?

Zoals gezegd hebben alle organisaties – groot en klein – troeven in huis om hun flexibel personeel te boeien en mogelijks te binden. Alle medewerkers zoeken verbondenheid. Vooral in elementen als de missie en de visie van een organisatie, de collega’s (vast en flexibel) en de inhoud van de job. Deze drie elementen spelen een grote rol bij het verbinden van de flexibele schil en moeten verder worden ontleed. Wel moet ik de kanttekening maken, dat dit alleen op gaat wanneer de flexibele schil daadwerkelijk meerwaarde levert. Anders zal geen organisatie moeite  willen en hoeven doen om de flexibele schil te boeien en binden.

1. De inhoud van de job

De flexibele schil wil zich in eerste plaats eerste identificeren met de inhoud van een job. De flexibel schil werkt niet op basis van functietitels. Flexibele medewerkers worden ingehuurd omwille van hun passie en expertise. Deze expertise is gelinkt aan de inhoud van de job. Een freelancer, interimmer of zelfstandig ondernemer functioneert in een rol die wordt aangepast aan de hand van behoefte. Deze rol verandert continu. Dat maakt dat de flexibele schil zich ook continu moet aanpassen of ruimte moet maken voor een andere ‘freelancer’ met expertise die beter past bij nieuwe eisen. De uitdaging voor organisaties ligt hier in het ontwikkelen van voldoende interessante projecten, waarvoor de flexibele schil kan worden ingeschakeld.

2. De collega’s

In de tweede plaats zijn het de collega’s die voor verbondenheid kunnen zorgen. Hoewel de flexibele schil gewend is om zelfstandig taken uit te voeren en projecten af te ronden, zijn ook zij gebaat met een collegiale sfeer. Een freelancer, interim manager of zelfstandig ondernemer is niet alwetend. Vaak moet er ook worden samengewerkt. Organisaties kunnen samenwerking zelfs bewust creëren om verbondenheid tussen vaste en flexibele werknemers te bewerkstelligen.

3. De missie en visie van een organisaties

Een derde element waarmee de flexibele schil zich graag verbonden ziet, is de missie en visie van een organisatie. Stel dat de flexibele schil de keuze heeft tussen twee identieke projecten met dezelfde collega’s, dan zal de missie en visie van de organisatie doorslaggevend zijn. Net als iedereen vinden ook flexibele medewerkers zingeving belangrijk. Zowel in economisch onzekere tijden als in florissante tijden geeft de visie een organisatie richting en sturing. De missie en visie vormen het hart van de organisatie en doorbloeden de rest van de organisatie.

De tips op een rij

Alle tips op een rijtje. Organisatie die de flexibele schil willen boeien waardoor zij zich verbonden kunnen voelen moeten inhoudelijke en expertisegerichte projecten aanbieden. Daarnaast moeten zij de flexibele schil laten samenwerken met de – vaste – collega’s. Tot slot moet elke organisatie een duidelijk uitgeschreven missie en visie hebben die ook daadwerkelijk nastreven.

Welke andere elementen spelen volgens u een rol? Welk op- en aanmerkingen heeft u op basis van de door mij aangehaalde elementen? Hoe kijkt u als de flexibele schil naar het binden en boeien van personeel? Wilt u gebonden en geboeid worden? Geef uw mening en wakker de discussie aan. Mogelijks wordt uw input ook gebruikt in het e-book waar ik momenteel aan schrijf.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.