3 tips hoe jij je werknemers laat voelen dat ze Superman zijn

Herken je dit: Een team wat niet echt gemotiveerd is; medewerkers die af en toe de kantjes ervan aflopen?

Vaak weten managers niet goed hoe ze dit moeten ombuigen tot iets positiefs. En nemen dan genoegen met minder. Hun team presteert matig en ze bereiken zelf niet hun daadwerkelijke potentieel als leidinggevende. Ze doen hun team en zichzelf tekort.

Maar het kan ook anders. Een ex-medewerker zei een keer tegen me: Toen jij mijn manager was dacht ik dat ik superman was. Heerlijk om dat te horen. Maar wat mij betreft is dat juist waar het om draait. Namelijk dat jij je medewerkers in zichzelf laat geloven. Ze zullen zich superman voelen en bergen voor je verzetten.

Wat kun je doen dat voor elkaar te krijgen? Ik geef je 3 tips die je helpen een belangrijk stap te zetten.

1. Zoek de magie. Veel managers denken dat ze het beste moeten maken van het team wat ze hebben. Maar dat is niet het geval. Om een bevlogen team te bouwen zul je mensen moeten ontwikkelen en daar waar nodig afscheid moeten nemen.

Match de talenten en ambities van jouw medewerkers met de werkzaamheden. Wanneer de talenten, capaciteiten en ambities van jouw mensen passen bij het werk wat ze doen creëer je magie. Is er een blijvende mismatch? Neem dan afscheid. En help de medewerkers waar er wel een match is bij hun ontwikkeling. Je zult zien dat je team meer energie krijgt en de motivatie enorm toeneemt.

2. Laat ze de sterren van de hemel spelen. Zorg dat jouw mensen hun talenten en capaciteiten kunnen gebruiken. Doe dat door ze belangrijk werk te geven en een stuk verantwoordelijkheid. Probeer niet alleen werkzaamheden te delegeren maar ook beslissingsbevoegdheid. En geef werk waar ze trots op kunnen zijn en zorg dat ze zelf de credit ervoor krijgen. Blijf intussen je ondersteuning bieden, maar zorg dat je de touwtjes laat vieren. Kijk maar eens hoe ze dan de sterren van de hemel spelen.

3. Haal alle onzin weg. Frustratie is de grootste oorzaak van demotivatie en lage productiviteit. Bij werknemers ontstaat frustratie als er chaos is, negativiteit of onzekerheid. Let er dagelijks op dat jij al die onzin bij jouw werknemers weg houdt. Dit doe je door vragen en geruchten meteen te beantwoorden en niet op zijn beloop te laten. Door heel duidelijk te zijn over wat belangrijk is en welke richting ze op moeten gaan. Daar moet geen enkele twijfel over zijn.

Zorg dat je adequaat en snel besluiten neemt waar dat nodig is. Laat weten welke besluiten je hebt genomen en waarom. En als je slechte performers in je team hebt of mensen die heel negatief zijn, ga hiermee aan de slag. Verbetert het niet, wacht dan niet te lang maar laat ze gaan.

Stel regelmatig deze vraag aan je mensen: Wat heb je van mij nodig om je werk goed uit te voeren? En geef het ze dan.

Dit artikel is geschreven door Marianne Schutten. Abonneer je op haar e-zine via www.employeedynamics.nl en je krijgt iedere 2 weken tips en ideeën om een bevlogen team te creëren. Bovendien ontvang je gratis het e-rapport: 5 makkelijk-te-volgen tips om de bevlogenheid van je team te vergroten in je mailbox.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.