Categorie Trends (retentie-management.com)

2 vragen die elke HR professional telkens weer zou moeten stellen

Er zijn twee vragen die elke HR professional regelmatig zou moeten stellen. Tenminste wanneer u het Human Capital binnen uw organisatie op de eerste plaats zet. Deze vragen zijn: waarom zou je de organisatie willen verlaten en waarom blijf je bij de organisatie. Stelt u deze vragen regelmatig?

Next generation employee engagement surveys?

Tijdens het Employee Engagement Forum (juni 2014) ging het over de volgende generatie employee engagement surveys. Hier lag de nadruk heel hard op de tools in plaats van de mensen. Dit zette mij aan het denken. De tools zorgen voor mooi weergegeven grafieken of halen het sentiment uit een e-mail middels gesofisticeerde software, maar waar komt de mening van uw medewerkers kijken?

Surveys zijn momentopnames

Een nadeel bij het houden van employee engagement surveys is dat het momentopnames zijn. De medewerkers mogen één maal per jaar hun mening uiten. Dit kan zowel positief als negatief zijn, maar feitelijk gezien biedt het geen stabiele argumentatie om de tevredenheid (of iets anders dat wordt gemeten) constructief te gaan verbeteren.

1 keer meten of continu een dialoog?

Binnen uw organisatie zou er continu een dialoog moeten zijn tussen de medewerkers, leidinggevenden en HR. Zo houdt u echt een vinger aan de pols en gelooft u in uw mensen. In de praktijk blijkt dit echter niet altijd even realistisch. Dit heeft dan vooral te maken met de huidige cultuur van de organisatie. Er zal een verandertraject nodig zijn. Medewerkers moeten gaan beseffen dat ze altijd hun hart mogen luchten en dat er iets met de informatie wordt gedaan!

Surveys? Stel gewoon 2 vragen!

Als u employee engagement surveys houdt, dan doet u dat omdat u iets wilt meten. Dit iets kan de tevredenheid, betrokkenheid of bevlogenheid van uw mensen zijn. Dit kunt u meten door het stellen van ellenlange lijsten met vragen over de koffie en de lift in het gebouw, maar dit zijn de verkeerde vragen om te stellen. De 2 vragen die u als HR professional zou moeten stellen zijn: waarom zou je de organisatie willen verlaten en waarom blijf je bij de organisatie?

Wat zeggen de antwoorden?

Als u vraagt waarom iemand de organisatie zou willen verlaten, dan polst u naar persoonlijke negatieve elementen binnen de organisatie. Elementen die kunnen leiden tot een vroegtijdig vertrek. Dit wilt u natuurlijk voorkomen. Dat kan u doen door de vraag te stellen. Hetzelfde geldt voor de vraag waarom zou je blijven. Als u dat vraagt, dan polst u naar de positieve elementen van de organisatie voor die persoon. Dit levert niet perse tegengestelde antwoorden op.

Conclusie

Kortom, of het nu gaat over het vergroten van loyaliteit, het verhogen van betrokkenheid, het werken rond motivatie of het verminderen van personeelsverloop het stellen van deze twee vragen gaat u enorm vooruit helpen!

Op- en aanmerkingen zijn zeker welkom. Waarom werkt het stellen van deze twee vragen wel? En waarom niet? Stelt u andere vragen? Laat uw reactie hieronder na!

3 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] gaan is niet moeilijk. In feite moet een HR professional simpelweg luisteren naar de antwoorden op deze 2 vragen én iets doen met hetgeen wordt verteld. In praktijk bedenkt HR vaak liever ingewikkelde en […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.