Categorie Theorieën & Processen (retentie-management.com)
2 onderzoeksmethoden: induction en deduction

In het boek van Mary King “How to Create the Best Employee Engagement Program for your Organization” las ik over “deduction” and “induction”.  Ik had geen idee wat deze begrippen betekende dus zocht ik het op en kwam erachter dat het onderzoeksmethoden zijn.

wat is deduction?

In de onderzoeksmethode deduction vertrek je van een bepaalde theorie, iets algemeens, en werk je naar iets meer specifieks. Het is dus een top down benadering. Een benadering die via een theorie, naar een hypothese via observatie naar een confirmatie werkt zoals onderstaande afbeelding laat zien.

wat is induction?

Als deduction een top down benadering is dan moet induction het tegenovergestelde. Induction is dus een bottom-up benadering en werkt vanuit een observatie, via een patroon naar vermoedelijke hypothesen om zo tot een theorie te komen. Dit zie je ook in afbeelding hieronder.

 

beiden worden op een andere manier gebruikt

Het lijkt me logisch dat twee onderzoeksmethoden op verschillende manieren worden gebruikt. Ik zou het niet beter kunnen verwoorden dan volgende quote:

Inductive reasoning, by its very nature, is more open-ended and exploratory, especially at the beginning. Deductive reasoning is more narrow in nature and is concerned with testing or confirming hypotheses.

wat heeft dit te maken met retentiemanagement?

Retentiemanagement is geen exacte wetenschap waarbij er 1 kant-en-klaar oplossing naar voren geschoven kan worden. Integendeel. Elke organisatie heeft behoeften aan een eigen onderzoek. Bijvoorbeeld: wat zijn de meest voorkomende redenen van verloop binnenin jouw organisatie? Of wat is het engagement level van jouw werknemers?

Om dit laatste bijvoorbeeld te gaan onderzoeken bestaan er meerdere mogelijkheden maar in andere gevallen (lees: onderzoeksvragen) kunnen “induction” en “deduction” een uitkomst bieden. Al zal dit veeleer zijn om het grote plaatje te kunnen schetsen.

 

(Ik heb mijn uitleg hier gevonden)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.