Baan opzeggen om te kunnen reizen? Is dat echt wel nodig?

Op het moment dat ik aan dit blog schrijf, verblijf ik in Salvador, in het Noord-Oosten van Brazilië, een stad vol met muziek, dans, kunst en cultuur. Ik woon hier niet, ben ook niet op vakantie, maar ben hier aan het reizen terwijl ik ondertussen regelmatig aan het werk ben.

Tijdens deze trip ben ik veel andere zogenaamde “digitale nomaden” tegengekomen: mensen die al reizend aan hun online business werken. Daarnaast ben ik veel mensen tegengekomen die, nu ze voor langere tijd op reis zijn, hun baan hebben opgezegd en van hun spaargeld leven.

Veelal hoogopgeleide twintigers en dertigers, met een goede opleiding, ervaring, netwerk en vaardigheden. Precies het soort werknemer dat je graag voor je organisatie wilt behouden. Maar deze mensen hebben stuk voor stuk hun baan hebben moeten opzeggen vanwege hun ambitie om te reizen.

Want digitale nomaden in loondienst zijn nu eenmaal een zeldzaamheid.

But why can’t we have it all?

Werk is niet langer aan een vaste plek gebonden. De meeste medewerkers werken regelmatig met hun laptop van huis, vanaf locatie of onderweg.

Voor langere tijd op afstand werken is vaak echter niet mogelijk. In dat geval staat de medewerker voor de keuze om de baan op te zeggen of de reisplannen op te geven. En de werkgever raakt een goede werknemer kwijt als de medewerker besluit toch te gaan.

Maar is dat in nu eigenlijk wel echt nodig?

Al reizend mogen werken als arbeidsvoorwaarde: een slimme retentiestrategie

Naast het groeiend aantal freelancers dat al reizend en werkend over de wereld gaat, zijn er ook steeds meer organisaties die hun medewerkers de mogelijkheid geven voor langere tijd werk en reizen te combineren.

Als organisatie is het een slimme strategie om de beste mensen aan je te binden door ze de mogelijkheid te geven te reizen, eventueel voor een vooraf bepaalde tijd. Niet alleen behoud je de mensen voor je organisatie, je zult ook makkelijker nieuwe talenten kunnen aantrekken.

In een arbeidsmarkt waarin je succes afhankelijk is van het binden en boeien van de beste medewerkers, zul je als werkgever flexibel moeten zijn en een inspirerende werkomgeving moeten kunnen bieden. Mensen de mogelijkheid bieden te reizen of op afstand te werken kan hier heel goed aan bijdragen. Zodoende kunnen mensen ook andere ervaring opdoen dan alleen het werk.

Er zijn genoeg voordelen te benoemen: je kunt de werknemer behouden en ze verrijken hun ervaring. Mensen zijn meer gefocust op resultaat en ze worden creatiever.

Waar je op moet letten als je medewerker voor langere tijd op reis gaat.

Als je als organisatie de beste mensen aan je wilt binden, zul je soms ook op andere manieren tegen werk aan moeten kijken.

Het belangrijkste is te beseffen dat er zowel voor- als nadelen zijn aan een medewerker die voor langere tijd op reis is. Het vereist een andere manier van denken en een andere stijl van managen. Je zult als organisatie (samen met de medewerker) bewust op zoek moeten gaan naar de oplossingen van de hindernissen die jullie tegen zullen komen.

Het kan zeker goed werken voor beide partijen, mits zowel medewerker als organisatie bereid zijn het te laten werken. Het is zeker de moeite waard om te kijken naar hoe andere organisaties dit doen.

Voor meer tips en adviezen over het werken op afstand, schrijf je dan nu in op mijn nieuwsbrief.

Over Angelique

Mijn naam is Angelique Slob en als Chief Happiness Officer help ik organisaties die de beste talenten willen aantrekken door hun de mogelijkheid te bieden op afstand te werken, bijvoorbeeld vanuit huis of op reis. Meer vrijheid en geluk in het werk creëren komt zowel werkgevers als werknemers ten goede.

Regelmatig zelf al werkend op reis, met een achtergrond in HR en een Master in het managen van innovatieve professionals, ben ik de aangewezen persoon om zowel werkgevers als werknemers te helpen met de uitdagingen die op afstand werken met zich meebrengen.

Voor meer tips en adviezen over het werken op afstand, schrijf je dan nu in op mijn nieuwsbrief.