Categorie Tips (retentie-management.com)
12 tips om geëngageerde werknemers te krijgen

 De rol van een goede employer branding

Een goede employer branding (blog van donderdag 13/10) wordt men pas als men het menselijke kapitaal naar waarde schat. Van zodra dit gebeurt wordt het personeel automatisch meer betrokken en dat zal het organisatieresultaat ten goede komen. Het proces is in andere woorden een vicieuze cirkel.Dit las ik ook in een blogartikel waarin wordt gezegd dat:

“Meer dan 100 studies hebben aangetoond dat betrokken medewerkers productiever zijn en zorgen voor een hogere klanttevredenheid.”

Over eventuele moeilijkere economische tijden wordt niet gesproken, maar de vraag hoe word je beste werkgever in tijden van crisis? sluit naadloos aan op de huidige economische context.

hoe krijgt een organisatie geëngageerde werknemers?

Dat is mijn inziens een belangrijk resultaat van een strategisch retentiebeleid. Maar uit cijfers blijkt dat het hebben van volledig geëngageerde werknemers niet evident is. De vraag die HR-Managers zich moeten stellen is hoe krijgen wij geëngageerde werknemers? Tony Schwartz komt met 12 voorwaarden die focussen op het vervullen van de behoeften van het personeel in plaats van nog meer te halen uit het personeel. En deze sluiten aan bij de blog met 5 tips om de betrokkenheid te vergroten.

 1. 1.Betaal voldoende.
 2. 2.Maak alle medewerkers aandeelhouder in het succes van de organisatie. Dat kan in de vorm van winstdeling, aandelen of bonussen. Als een organisatie succesvol is delen alle medewerkers mee in dat succes.
 3. 3.Zorg voor een veilige en comfortabele werkplek, inclusief ruimtes voor privacy, samenwerking en ontspanning.
 4. 4.Zorg voor kwalitatief goed eten, ook in automaten.
 5. 5.Creëer plekken waar medewerkers kunnen uitrusten. Waar ze nieuwe energie kunnen opdoen. Idealiter slapen medewerkers ‘s middags even (power nap).
 6. 6.Biedt sportieve faciliteiten, zoals bijvoorbeeld een fitnessruime. Stimuleer het gebruik van deze faciliteiten onder werktijd.
 7. 7.Definieer duidelijk en specifiek hoe succes voor iedere functie eruit ziet. Geef daarna medewerkers zoveel mogelijk autonomie om zelf te bepalen waar, wanneer en hoe zij hun werk verrichten.
 8. 8.Voer tweezijdige beoordelings- en functioneringsgesprekken in. Op regelmatige basis krijgen medewerkers feedback over hun functioneren en kunnen zij feedback geven over het functioneren van hun leidinggevende. Desnoods anoniem.
 9. 9.Reken leiders en managers af op het feit dat zij alle medewerkers altijd met respect en zorg behandelen.
 10. 10.Leg in beleid vast dat medewerkers tijd krijgen om te focussen, zonder interrupties. Laat medewerkers ongestoord nadenken over strategische issues. Laat medewerkers werken aan projecten waar ze echt passie voor hebben en die potentie hebben om waarde aan de organisatie toe te voegen.
 11. 11.Geef medewerkers de gelegenheid om continu te leren. Stimuleer ontwikkeling van zowel hard- als softskills.
 12. 12.Laat de organisatie niet alleen draaien om het maximaliseren van de winst. Steun initiatieven of creëer producten of diensten die duidelijk waarde toevoegen aan de samenleving. Dit zorgt ervoor dat medewerkers een goed gevoel krijgen over de organisatie waarvoor zij werken.

neemt HR deze tips ten harte?

Deze voorwaarden zijn stuk voor stuk pareltjes die organisaties bijna allemaal ten harte moeten nemen. Ik herken hierbij veel nieuwe trends die steeds meer ingang vinden in de arbeidsmarkt. Een voorbeeld is Het Nieuwe Werken waarbij organisaties het personeel zoveel mogelijk vrij laten om hun werk te organiseren (= autonomie). Dit blijkt ook uit de nieuw verkozen Beste Werkgevers 2011 van Nederland. Ik begrijp echter ook dat het niet een-twee-drie mogelijk is om al deze voorwaarden te implementeren in je organisaties. Ook Tony Schwartz is nog geen organisatie is tegengekomen waar al deze principes worden toegepast, al komt Google volgens hem het dichts in de buurt. Welke van deze voorwaarden gelden al voor jouw organisatie? En op welke manier neem je deze tips ten harte?

 

(ik heb mijn inspiratie hier en hier vandaan gehaald. Voor het originele artikel van Tony Schwartz kun je hier terecht)

 

2 antwoorden
 1. Elke Leyman
  Elke Leyman zegt:

  En waar staat het “gewone” schouderklopje? De erkenning die iedere medewerker naar waarde kan schatten, niet veel moeite kost voor een manager (je hebt er geen functioneringsgesprek voor nodig) en naast respect en zorg staat?

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.