Categorie Trends (retentie-management.com)
10 Vlaamse arbeidsmarkt trends vertaalt naar mijn inzicht

Op 8 januari verscheen er in de papieren versie van Vacature het artikel: De Vlaamse arbeidsmarkt in 10 trends. Hieronder stond de grote subtitel: Strijd om talent breekt weer open. Dergelijke artikelen zijn voor mij eyecatchers! Ik houd van lijstjes en bij retentiemanagement draait alles rond het binden en boeien van talent.

Laten we de Vlaamse trends eens bekijken.

Trend 1: aantal vacatures groeit verder aan

Uit cijfers van het VDAB blijkt

in december 2010 kregen we 19.518 vacatures binnen of 26,4% meer dan in dezelfde maand in 2009

Hieruit blijkt niets minder dan dat de arbeidsmarkt aan het herstellen is van de financiële crisis. Een positieve zaak.

Trend 2: strijd om talent wordt heviger

Volgens het VDAB zal de krapte op de arbeidsmarkt verder toenemen want

in de loop van 2009 verminderde de krapte onder invloed van de gestegen werkloosheid en het dalende aantal vacatures. In 2010 keerde deze trend om.

Het is altijd een kwestie van vraag en aanbod en als de werknemers schaars zijn dan ontstaat er “oorlog”. Voor talent wordt er geen – of juist niet – uitzondering gemaakt. Iedereen wil tenslotte de beste werknemers.

Fons Leroy sprak hier al eerder over tijdens één van mijn lessen op Ehsal Management School.

Trend 3: er verschijnen meer personeelsadvertenties

Dit vind ik geen schokkende trend, omdat dit mijn inziens samenhangt met de eerste trend. Meer vacatures betekent meer advertenties, dat is toch een causaal verband? Ik vraag me juist af wanneer de personeelsadvertenties gaan afnemen en bedrijven andere media gaan inschakelen. Bijvoorbeeld sociale media.

Trend 4: zelfs in volle crisis viel de jobcreatie nooit stil

In 2009, dus in volle crisis, wierven bedrijven en organisaties in ons land 304.606 voltijdse en 232.006 deeltijdse medewerkers aan.

Dit is een trend die zich volgens Vacature heeft versterkt in 2010 en zelfs meer zal versterken in 2011. Evident gezien de vorige trends.

Trend 5: inkopers en ingenieurs zijn gegeerd

Nu weten welke beroepen niet onder financiële crisissen lijden. Altijd handig. Gelukkig staat Human Resources op een negende plaats van snelste stijgers. Mijn toekomst is verzekerd.

Trend 6: industriële jobs blijven slinken

Hiermee ontwikkelt Vlaanderen zich steeds meer als kenniseconomie. Een aandachtspunt is het aantal enorm grote maatschappelijke verantwoordelijkheden waarmee rekening moeten houden. Bijvoorbeeld de toekomst van de arbeiders en andere mensen die met hun handen werken.

Trend 7: de uitzendsector groeit met 10% in 2011

In mei 2008 bereikte de Federgon-index een historisch hoogtepunt. Als alles meezit halen we dat hoogtepunt weer eind 2011.

In het artikel staat dat deze groei hard vooral bij arbeiders wordt gerealiseerd. Dit staat natuurlijk haaks op de vorige trend. Eens te meer dat de mensen in de uitzendsector harder en inventiever zullen moeten werken.

Trend 8: meer starters, maar ook meer faillissementen in 2011

Er zijn 75.000 nieuwe bedrijven opgericht in 2010. Dit versterkt alleen maar het beeld dat ik om me heen zie gebeuren. Pas afgestudeerden willen als ze de keuze krijgen veel liever voor zichzelf beginnen dan in loondienst gaan. Dit toont ook aan dat het online carrière platform voor freelancers op het juiste moment is gelanceerd. Een neveneffect is het stijgende aantal faillissementen.

Trend 9: meer jobs met overheidssubsidies

de subsidies compenseren een klein beetje de hoge Belgische arbeidskosten bestaande uit een combinatie van sociale bijdragen en bedrijfsvoorheffing.

De laaggeschoolde zal het aanzienlijk moeilijker krijgen. Zeker gezien trend 6 waarbij industriële jobs steeds meer verdwijnen. Hier zal een synergetische oplossing voor moeten komen.

Trend 10: extra groeibonus voor Vlaanderen

De laatste trend overkoepelt een beetje alle voorgaande trends. Vlaanderen zal meer mensen beginnen aantrekken en volgt hiermee het Duitse pad. Een positieve ontwikkeling als je aan het langste eind kan trekken. Een minder positieve ontwikkeling als je niet aan het langste trekt. Houd daarom een extra vinger aan de pols bij de bestaande werknemers en zorg dat hun niets te kort komen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.