10 tips om van uw baan uw droombaan te maken

Als je geen freelancer bent, en dus nog niet de baan je leven uitvoert, dan wil je nog graag tips hebben hoe je jouw droombaan kunt creëren. Op managersonline.nl las ik daarom tien tips om van uw baan uw droombaan te maken. En wat bleek: een zeer nuttig lijstje, maar niet met nieuwigheden.

Een aantal jaar geleden filosofeerde ik rond de vraag: of je kansen krijgt of deze creëert. Inmiddels ben ik erachter dat het de tweede mogelijkheid is. Wanneer je je eigen kansen wil creëren, dan moet je proactief zijn aangezien een afwachtende houding “moord” zou betekenen. Initiatief nemen is dus key.

De grens tussen werk en privé vervaagt met de jaren en dit vind ik een goede ontwikkeling. Je collega’s zijn de mensen die je in uren uitgedrukt meer ziet dan je familie of je vriend(in). De tweede tip: maak het leuk lijkt mij wederom een evidentie, want anders houd je het werk überhaupt niet vol. Dit doe je ook door nieuwe mensen te leren kennen.

De gemoedstoestand van je collega’s, of mensen in je nabije omgeving, dragen ook bij aan je eigen humeur. Daarom kun je je het beste omringen met positief ingestelde mensen. Als je hier weinig in te beslissen hebt, of zelf minder positief ingestelde collega’s hebt, neem toon dan zelf proactief het goede voorbeeld. Overdonder je collega’s met positivisme.

De vijfde tip in het artikel, zoek uit wat je drijft, zou mijn inziens de eerste tip moeten zijn. Als je werk doet wat je inhoudelijk niet leuk vindt, dan is het slechts een kwestie van tijd vooraleer je opgeeft of van job verandert. Marcus Buckingham heeft daar o.a. een aantal boeken over geschreven. Dit hangt dan weer heel erg samen met de laatste tip uit het artikel, namelijk verlies je doel niet uit het oog.

Als je bovenstaande tips hebt opgevolgd en je weet wat je drijft, dan kun je ook gemakkelijk in een toestand van flow geraken. Dit ontstaat wanneer je zo opgaat in je werk dat je alles om je heen even vergeet. Dit kan alleen als je intrinsiek gemotiveerd bent en daarom is het zo belangrijk om te onderzoeken wat je drijft.

De overgebleven andere tips: wees egoïstisch en pas je woordkeuze aan zijn mijn inziens buitenbeentjes in de lijst. Welke tips mis jij? Welke stappen heb jij ondernomen om je eigen droombaan te creëren?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.