Categorie Trends (retentie-management.com)
10 redenen waarom HR nooit strategisch wordt

Dave Ulrich pleitte een aantal jaar geleden al voor een meer strategisch HR, want alleen een strategisch HR verdient een plek aan de directietafel. Een strategisch HR is dus een HR dat als business partner fungeert ten op zichte van de organisatiedoelstellingen. Maar uit hetgeen ik lees blijkt dit maar niet te lukken. De 10 redenen die ik vond op de website van HRpraktijk bieden wellicht een uitkomst.

10 redenen waarom HR nooit strategisch wordt

10. De HR-managers en -medewerkers begrijpen de strategische componenten van HR niet.

9. De HR-managers en -medewerkers weten zelfs niet hoe ze eenvoudige HR-transacties consistent moeten uitvoeren, maar denken zelf dat ze dit wel kunnen.

8. HR is te veel de spreekbuis van de directie.

7. HR weet te weinig van de trends en ontwikkelingen in het vak.

6. De HR-managers en -medewerkers weten niet hoe ze HR-cijfers moeten interpreteren om in toekomstige behoeften te kunnen voorzien.

5. De HR-afdeling heeft te weinig kennis van HR-theorie en best practices.

4. De HR-managers en -medewerkers begrijpen niet hoe hun organisatie geld verdient.

3. De HR-managers en -medewerkers verlaten nooit hun afdeling.

2. HR reageert snel op problemen, maar kan er niet op anticiperen.

1. De HR-managers en -medewerkers begrijpen de activiteiten van de organisatie niet.

HR moet eerst naar zichzelf kijken

Of zou het gewoon zijn omdat HR-managers geen tijd hebben? Veel van bovenstaande redenen hebben in elk geval overlappingen. In eerste instantie zal HR naar zichzelf moeten kijken. De volgende 3 concrete tips kwam ik tegen:

  1. Insist that they each create a business-based individual development plan.
  2. Push them to land on specific, relevant goals – nothing vague, nebulous or impossible.
  3. Integrate feedback from their business partners, peers, direct reports, and other key stakeholders.

Retentiemanagement kan HR strategischer maken

Hoe dan ook ik blijf erbij dat retentiemanagement een tool, een methodiek en een proces is voor HR-managers om meer strategisch bezig te zijn. Ik begrijp echter ook dat het roepen van retentiemanagement geen sluitende oplossing is, want hoe begin je er als HR dan aan?

Het vliegwielmodel als start voor strategisch HR beleid

Op deze blog zijn er al een heleboel blogs verschenen over het vliegwielmodel van J.J. Phillips. Dit model zou al een goede basis zijn, waar zeer veel van bovenstaande stappen in worden uitgelegd. Bijvoorbeeld: HR zal daardoor leren hoe zij cijfers moeten interpreteren of zich anticiperend kunnen gedragen. Doordat retentiemanagement doorheen de hele organisatie zal moeten plaatsvinden leert HR ook automatisch de business kennen. Daarbovenop zal het tijdsaspect geen argument meer zijn, omdat HR zich alleen nog maar hoeft te focussen op één groot strategisch retentiemanagement beleid. Ik wil wel meegeven dat een strategisch retentiebeleid er anders uitziet in huidige arbeidsmarkt dan zoals de arbeidsmarkt eruit zal gaan zien.

 

 

(mijn inspiratie heb ik hier gehaald en het originele artikel vind je hier )

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Eén van de redenen waarom ik een aantal jaar geleden een thesis over retentiemanagement heb geschreven is om HR meer strategisch te laten zijn. Want alleen een strategisch HR verdient een plek aan de directietafel en ik had de indruk dat HR professionals niet goed wisten op welke manier zij proactief waarde konden leveren aan de organisatie. Er bestaan dan ook meer dan 10 redenen waarom HR nooit strategisch zal worden. […]

  2. verwachtingen van HR gebundeld in een model | Lodi Planting | en zijn Alter Ego's schreef:

    […] might want to subscribe to the RSS feed for updates on this topic.Er zijn partijen die beweren dat HR nooit strategisch kan worden. Toch zijn dat de verwachtingen van en aan HR. Maar in een eerdere blog schreef ik al dat HR […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.