Categorie Tips (retentie-management.com)

10 open en eerlijke vragen om te stellen aan werknemers

Communicatie is een delicaat gegeven en speelt een belangrijke rol bij de professionele relatie tussen de leidinggevende en de werknemer. Maar ook bij het succes van een organisatie.

Wanneer een manager op een open een eerlijke manier communiceert met de werknemer, zal de werknemer zich meer op zijn gemak voelen en wellicht zelfs gelukkiger, meer betrokken en daardoor minder geneigd zijn de organisatie te verlaten. Het tegenovergestelde is ook waar. Daarom beschreef Dawn McCooey in haar boek Keeping Employees On Board 10 open en eerlijke vragen om te stellen aan werknemers.

10 open en eerlijke vragen om te stellen aan werknemers

Ik heb de vragen in het Engels laten staan, omdat ze op deze manier krachtiger ogen. De uitleg bij elke vraag, waarom is dit een belangrijke vraag?, is wel telkens in het Nederlands.

1. How are things going for you in your job?

Dit is een algemene open vraag dat oprechtheid toont naar de werknemer en hun uitnodigd voor feedback.

2. What is one thing you’d like to change around here?

Het antwoord op deze vraag voorziet een hint over iets dat binnen de organisatie nog niet op poten staat. Tegelijkertijd vraagt het van de medewerker om met constructieve feedback te komen, zonder dat men het gevoel heeft te klagen.

3. What is rewarded in this company?

Het antwoord op deze vraag kan je verbazen. Vergeet niet dat het weinig uitmaakt wat jij zegt, maar wat de andere zien wordt als waarheid aanvaard.

4. Where is there disagreement between you and others, or with me?

OK, deze vraag wordt al persoonlijker. Heb geduld. Luister goed en maak niet meteen een conclusie of een weerwoord. Ook excuses of persoonlijke rechtzettingen zijn uit de boze. Zie dit als een leermoment dat centraal staat bij open en eerlijke communicatie.

5. How am I doing as your manager?

Bij het antwoorden op deze vraag moet de leidinggevende nog beter luisteren en zich inperken als bij de vorige vraag. Het vergt namelijk veel moed van de werknemer om hier op te antwoorden. Maar houdt in het achterhoofd dat enkel open en eerlijke communicatie de professionele relatie en het succes van de organisatie zal kunnen verstevigen.

6. When do you feel most fulfilled at work?

Het antwoord geeft de manager inzicht over hetgeen de werknemer als belangrijk beschouwd, wat zijn waarden zijn, zijn betrokkenheidsniveau en zijn (gebrek aan) uitdaging.

7. What one thing would make your job more rewarding?

Soms zijn het simpele and goedkope dingen die een wereld van verschil kunnen maken voor de werknemers. Dit kan gaan over een fysieke tool, een oprecht gemeend schouderklopje of een dure computer. Wat het ook is, er zijn altijd oplossingen voor te vinden.

8. What are the factors that have made you stay in this job?

Net zo belangrijk als het uitvoeren van exitgesprekken zijn zogenaamde stay interviews. Dergelijke gesprekken geven informatie waarom iemand graag bij de organisatie blijft.

9. Are you getting the degree of challenge that you need in your job?

Veronderstel nooit zaken die niet zijn uitgesproken door de werknemer. Sommige werknemers vinden routinewerk fijn en anderen kunnen er absoluut niet tegen. Het antwoord geeft inzicht in de mate van betrokkenheid.

10. What information and tools do you need to do your job?

Als jouw personeel niet weet welke richting de organisatie opgaat, hoe kunnen zij dan bijdragen aan het succes van de organisatie en het behalen van de doelstellingen? Daar over een open en eerlijk gesprek houden is de opzet van deze vraag.

Wat vindt jij van deze open en eerlijke vragen? Welke vragen stel je zelf regelmatig? En welke vragen zou elke manager met enige regelmaat moeten stellen?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.