Categorie Tips (retentie-management.com)
10 foute veronderstellingen bij retentiemanagement

Tijdens mijn literatuurstudie voor mijn scriptie merkte ik iets bijzonders op. Ik merkte op dat een aantal door mij veel geciteerde auteurs veronderstellingen noemden. Veronderstellingen of mythes die organisaties hebben ten op zichten van retentiemanagement.

Doordat veronderstellingen per definitie niet goed zijn, omdat het ten koste gaat van de kwaliteit en inzetbaarheid van een goed strategisch retentiebeleid, zal ik deze vandaag met jullie bespreken. Al is het maar omdat ik niet wil dat jullie dezelfde veronderstellingen, en dus foute gedachtegangen, maken.

de 10 foute veronderstellingen bij retentiemanagement

 1. Faling tot acceptatie dat een organisatie verantwoordelijkheid draagt tot behoud van personeel;

De moeilijkste veronderstelling om te overwinnen is organisaties bijbrengen dat zij integraal en vooral zelf (mede) verantwoordelijk zijn voor het behoud van hun personeel. Natuurlijk heeft het personeel zelf ook een verantwoordelijkheid op te nemen.

 1. Onwetendheid over hoeveel verloop er echt kan worden tegengegaan;

Verloop en hoe dit tegen te gaan (retentiemanagement) is een vak apart. Organisaties nemen daarom best een specialist om de arm, die echt zal nagaan hoeveel verloop er kan worden tegen gegaan.

 1. Gevoel dat het te veel tijd kost;

Van zodra organisaties consequent handelen naar hun retentiebeleid zal alle geïnvesteerde tijd dubbel zo hard worden terugverdiend. Het op punt stellen van dit beleid zal echter wel degelijk tijd kosten. Waar tijd geld kost, staat er geen prijs op een strategisch retentiebeleid. Hoewel dit laatste ook niet helemaal waar is. De return on investment van het beleid kan wel degelijk worden berekend.

 1. Kosten aan verloop zijn niet hoog;

Kosten aan verloop zijn juist heel hoog. Soms wel tot 200% van het bruto jaarsalaris. In het vliegwielmodel bestaat daarom de stap ontwikkel een overzicht van alle kosten aan verloop.

 1. Verloop is goed; het heeft tenminste goede consequenties;

Toegegeven er zijn een aantal voordelen op te noemen van verloop, maar uiteindelijk betekent het vertrek van iemand altijd een verliespost hetzij in geldelijke middelen hetzij in talent. De vraag hier is: hoeveel talent kan uw organisatie missen?

 1. Verloop heeft te maken met bepaalde industrieën of hoort bij bepaalde banen.

Net zo min dat verloop tot bepaalde banen behoort geldt dat ook niet voor industrieën. Van zodra organisaties deze valse realiteit accepteren zal het waarheid worden. Niet omdat organisaties noch de werknemers dat graag willen, maar omdat men denkt dat het hoort.

 1. Verloop is het probleem van HR en/of wordt op tactisch niveau opgelost

Verloop is wel degelijk niet alleen het probleem van HR maar van de hele organisatie. Echter HR kan het retentiebeleid wel zien als een uitdaging en aangrijpen om meer strategisch te worden door gebruik te maken van het vliegwielmodel. Om dit te doen slagen moet een organisatie een projectteam opstellen doorheen heel de organisatie met absolute goedkeuring van het managementteam.

 1. De manager speelt een kleine rol;

In de blog de manager het probleem of de oplossing heb ik uitvoerig besproken welke taken en verantwoordelijkheden er voor een manager bij komen kijken. De manager speelt dus verre van een kleine rol.

 1. Verloop is niet te controleren;

Verloop is wel degelijk te controleren. De eerste stap in het vliegwielmodel is meet de verloopgegevens van een organisatie. Deze gegevens dienen als basis om het verdere beleid uit te tekenen. Het is zelfs mogelijk, wanneer het beleid op poten staat, te voorspellen wanneer werknemers zullen vertrekken.

 1. Geld spenderen zorgt voor minder verloop;

Als organisatie die tegen verloop wil “vechten” is niets zo dom als er zoveel mogelijk geld tegenaan te smijten. Organisaties hebben er namelijk te weinig van. Daarnaast is veel van geïnvesteerde geld slecht besteed. Vaak wordt er namelijk iets geprobeerd. Werkt het dan is dat super, werkt het niet dan is dat jammer. Maar in tussen is er veel geld kwijtgespeeld. Organisaties die gebruik maken van het vliegwielmodel kunnen door middel van een pilootproject perfect zien wat de return on investment gaat zijn van een bepaalde te implementeren oplossing.

Welke veronderstelling had je zelf? Ben je het eens of oneens met mijn opsomming. Ik ben benieuwd naar je mening!

 

3 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] blogde ik over 10 foute veronderstellingen met betrekking tot retentiemanagement. John Sullivan heeft in zijn blog 20 potentiële problemen […]

 2. Gastblog Lodi Planting ’20 potentiële problemen met employee engagement’ « VisieopTalent Blog schreef:

  […] blogde ik over 10 foute veronderstellingen met betrekking tot retentiemanagement. John Sullivan heeft in zijn blog 20 potentiële problemen […]

 3. […] Mijn eerste reactie was dan ook “het meten van verloop is wél belangrijk” denk maar aan de 10 foute veronderstellingen bij retentiemanagement waar er veel met verloop te maken […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.