Categorie Actualiteit (retentie-management.com)

10 boeiende HR artikelen mei 2014

Retentie-management.com is het onafhankelijk kennisplatform over het binden en boeien van personeel. Dit betekent dat wij u op de hoogte houden van alles wat er reilt en zeilt op het gebied van retentiemanagement.

Daarom hebben wij de categorie actualiteit in het leven geroepen. Hier leest u de meest prikkelende, originele en/of aansprekende artikelen die de redactie deze maand (vroeger per jaar) onder ogen is gekomen.

De artikelen van deze maand:

> Kijken in de keuken van Google. Technologie heeft steeds meer invloed op de manier waarop we werken en leven. Dit heeft invloed op de manier van leiderschap, medewerkersbinding en hoe er onderling wordt samengewerkt. Leuk om zo’n expert bij Google eens aan het woord te horen. 

> Verschil tussen intrinsieke en extrinsieke motivatie. Wat is het verschil tussen intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatie? En hoe kun je een omgeving creëren waarbinnen mensen zichzelf kunnen motiveren? Dit artikel geeft antwoord. Interessant artikel over motivatie.

> 4 reasons you should care about employee engagement. Do you know how to motivate employees? According to a recent report by Deloitte, employee engagement remains one of the most urgent issues that companies need to tackle, following only leadership in their list of pressing human capital trends. An engaged workforce can drastically impact a business’s bottom line, so the time is now for companies to get their heads in the game. Goed artikel!

> 7 management traits that will make your employees stay. Here are some managerial traits that good leaders exhibit that I think will encourage employees to stick around for the long haul. Veel van deze redenen komen overeen met de meest voorkomende redenen van vertrek

> 10 tips voor gelukkige medewerkers. Medewerkers die niet gelukkig zijn, krijgen hier vaak impliciet zelf de schuld van. Ze zouden niet de juiste prioriteiten stellen of niet vaak genoeg lachen. Het ongelukkige gevoel van werknemers is echter vaak de schuld van de organisatie. Dit constateert psycholoog Dr. Jeremy Dean. Altijd leuk en interessant om tips te lezen in het kader van werkplezier.

> Medewerkersbetrokkenheid + leiderschap = realiseren van bedrijfsdoelstellingen. Het gaat niet alleen om samenwerking bevorderen binnen bedrijven, tussen individuen en tussen teams, maar ook tussen bedrijven en hun stakeholders of  hun strategisch complementaire partners. Zo schrijft Ingrid Larik in een oproep voor een grote uitdaging. 

> Het belang van retention wordt nog groter. Nu de economie aantrekt, wordt retention, het behouden van goede medewerkers, een steeds belangrijker thema voor bedrijven. Madeline Dessing van Hay Group adviseert werkgevers om zich er nu al op voor te bereiden dat de arbeidsmarkt de komende jaren weer een werknemersmarkt wordt. Daarbij spelen vijf thema’s een belangrijke rol. Goed stuk!

> Treat your departing employees. The common thought is that ‘he/she is leaving X days from now, why should we support him?’. Always the experience on the ‘last days’ with the organization will last longer than normal working days. Goed artikel dat mooi in lijn past met datgene wat hier de laatste weken is gepubliceerd.

> Betrokkenheid en motivatie vergroten via TED. De betrokkenheid van personeel is bij de meeste organisaties schrikbarend laag. Volgens een Amerikaans onderzoek (Gallup Employee Engagement Index, 2004) heeft slechts 29% van alle werknemers het gevoel volledig betrokken te zijn bij hun werk, 54% geeft aan dit onvoldoende te zijn, en 17% is helemaal niet betrokken. In Nederland zal dit niet anders zijn. Leuk om de betrokkenheid via TED te vergroten. En neen het gaat niet over de videofilmpjes.

> Behoud talentvolle medewerkers door in te spelen op aspiraties. Tijdens het HR Talentenkompas op 27 juni in Amersfoort komen de belangrijkste aspecten aan bod om ervoor te zorgen dat talentvolle medewerkers tot hun recht komen en behouden blijven voor de organisatie. Normaal maak ik geen melding van events, maar de titel vond ik zo’n open deur in negatieve zin dat ik er toch iets over wilde schrijven. Natuurlijk kun je als organisatie medewerkers behouden wanneer je inspeelt op hun aspiraties. Het probleem ligt zowel bij het weten wat de aspiraties zijn alsook de middelen hebben om ze in te wilgen. 

Heeft u zelf een leuk en/of interessant artikel gelezen? Reageer hieronder!

Wilt u nog meer lezen?

Dit waren de beste artikelen van deze maand in het nieuws. Voortaan alle artikelen in uw inbox ontvangen? Schrijf u in op de nieuwsbrief. U krijgt dan 3 cadeaus. Op zoek naar meer informatie? Bekijk het archief of koop het e-book: retentiemanagement – een ROI benadering.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.