Categorie Actualiteit (retentie-management.com)

10 boeiende HR artikelen juni 2015

Retentie-management.com is het onafhankelijk kennisplatform over het binden en boeien van personeel. Dit betekent dat wij u op de hoogte houden van alles wat er reilt en zeilt op het gebied van retentiemanagement.

Daarom hebben wij de categorie actualiteit in het leven geroepen. Hier leest u de meest prikkelende, originele en/of aansprekende artikelen die de redactie deze maand (vroeger per jaar) onder ogen is gekomen.

De artikelen van deze maand:

> 5 critical things to think about before hiring from your competitors. Here are 5 things you should think long and hard about before hiring from your direct competitor. Het aanwerven van mensen die bij de concurrentie hebben gewerkt, is niet altijd de beste strategie.

> Zo ziet de evolutie van sollicitatiegesprekken er uit. In een recente infographic laat Spark Hire mooi zien dat het niet altijd zo is geweest dat vragenstellers aan de ene kant van de tafel sollicitanten aan de andere kant proberen het hemd van het lijf te vragen.Een mooie infographic over het solliciteren nu en in de (nabije) toekomst.

> Zo houd je jouw medewerkers gemotiveerd en tevreden. Goede, tevreden werknemers bepalen of je bedrijf succesvol en innovatief is. Maar hoe krijg je dit voor elkaar? Verbondenheid, vertrouwen en vrijheid zijn essentieel, zeggen experts. “Als mensen doen wat ze leuk vinden, is productiviteit zelden een issue. Een mooi diep inhoudelijk verhaal.

>Vier lessen van Google: zo ga je om met personeel. Je kunt veel van Google vinden, maar het Amerikaanse technologiebedrijf heeft zijn personeelsbeleid in elk geval goed op orde. Met enige regelmaat wint het prijzen voor beste werkgever, ook is het een van de meest gewilde werkplekken onder pas afgestudeerden. En ondanks steeds heviger concurrentie van startups en andere hippe technologiebedrijven, trekt Google nog altijd veel talent aan. Logische me dunkt, maar de manier waarop is wel noemenswaardig.

> Slecht imago van demotie staat geluk in de weg. Seniorenregelingen worden door het vergrijzende ambtenarenapparaat te duur. Demotie zou een goed alternatief kunnen zijn. Maar deze arbeidsvoorwaarde moet zelf betaald worden en ruikt wel erg naar vergane glorie en straf. Een imagoprobleem staat mogelijk het geluk van zowel de werknemer, werkgever als de bewindvoerder in de weg. De naam van het beestje kan wel slecht zijn, maar uiteindelijk valt men meer over de principes van geld verdienen versus doen wat je graag doet.

> Young professionals best tevreden met hun carrière. Driekwart van de jonge professionals in Nederland is redelijk tot helemaal tevreden met zijn carrière. Dit blijkt uit het Young Professional Onderzoek 2015. Fantastisch nieuws natuurlijk. In hetzelfde artikel staat ook dat ondernemers nog meer gelukkig zijn. Wil je ook weten hoe je geld kunt verdienen met je passie? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Lodi Planting.

> De fulltime partimers heeft de toekomst. Volgens het CBS hebben bijna een half miljoen Nederlanders inmiddels twee banen. Dat is bijna 8% van alle werknemers. Tweederde combineert twee banen als werknemer. De grootste groep betreft personen die een baan als werknemer (loondienst) combineren met werk als zelfstandige (ZZP/freelance). Verder is opvallend dat veel jongeren meerdere banen combineren. Boeiend om te zien hoe de arbeidsmarkt in Nederland, alsook in België, steeds flexibeler wordt.

> 6 tips voor meer werkplezier. Hoe is het met de werkdruk in jouw organisatie? Zijn jij en je medewerkers ook moe van de veranderingen en reorganisaties? Aan de hand van een zestal tips kun je ervoor zorgen dat je meer werkplezier hebt. En het resultaat? Meer voldoening en energie! Leuk lijstje met tips voor meer flow.

> Leiderschap en medewerkersbetrokkenheid. Werknemers committeren zich niet alleen aan de organisatie maar ook aan hun leidinggevende. Amen.

> You don’t need a promotion to grow at work. As organizations run leaner and flatter, your ability to move up can stall much earlier in your career because, simply put, there’s no place to go. This is true whether you work for a corporation, nonprofit, or public agency. Er zijn tal van andere manieren om te groeien als persoon. 

Heeft u zelf een leuk en/of interessant artikel gelezen? Reageer hieronder!

Wilt u nog meer lezen?

Dit waren de beste artikelen van deze maand in het nieuws. Voortaan alle artikelen in uw inbox ontvangen? Schrijf u in op de nieuwsbrief. U krijgt dan 3 cadeaus. Op zoek naar meer informatie? Bekijk het archief of koop het e-book: retentiemanagement – een ROI benadering.