Categorie Actualiteit (retentie-management.com)

10 boeiende HR artikelen juli 2015

Retentie-management.com is het onafhankelijk kennisplatform over het binden en boeien van personeel. Dit betekent dat wij u op de hoogte houden van alles wat er reilt en zeilt op het gebied van retentiemanagement.

Daarom hebben wij de categorie actualiteit in het leven geroepen. Hier leest u de meest prikkelende, originele en/of aansprekende artikelen die de redactie deze maand (vroeger per jaar) onder ogen is gekomen.

De artikelen van deze maand:

> 13 verrassende infographics over de arbeidsmarkt. Zo’n 27 procent zegt zelfs in bed te kijken naar vacatures, 16 procent doet dat terwijl hij of zij op de bus of op de trein staat te wachten. En nog veel meer leuke en bijzondere feiten.

> Hoe voorspelt u de inzetbaarheid van medewerkers. Met de juiste data kan HR veel te weten komen over de inzetbaarheid en productiviteit van medewerkers. “Je kunt harde rendementscijfers halen uit HR-analytics”. En zo is het. Dit sluit mooi aan bij het e-boek: retentiemanagement – een ROI benadering.

> Zo werkt het niet. Een video van Panoroma over hoe het niet werkt. Bedrijven moeten hun medewerkers loslaten. Absoluut!

> How to control a jobinterview. There are two ways to approach a job interview. With the first, you take a pretty passive stance. With the second approach, you take charge of the interview. Ik geloof het hele verhaal!

> Wat maakt werknemers gelukkig? Geluk op het werk, wat betekent dat voor jou? En wanneer vinden we van onszelf dat we succesvol zijn? KU Leuven en MARK Magazine vroegen het aan 880 Belgische werknemers. Wat blijkt? De gemiddelde belg is een zekerheidsdier. 

> Te veel motivatie en bevlogenheid, kan dat? De organisatie draait op gedrevenheid van het personeel. Maar die passie en gedrevenheid heeft ook een keerzijde. Zelfregulatie blijkt de beste manier om daarmee om te gaan. De vraag stellen is hem beantwoorden.

> Een prettige werkomgeving vergroot de loyaliteit en productiviteit. ‘Wij bieden een aantrekkelijke werkomgeving’. Zo luidt een van de ambities van de Grensverleggers in de maritieme sector. Rederij Flinter wil die ambitie graag waarmaken. Waarom eigenlijk? En hoe? Logisch me dunkt.

> Flexibiliseren we de arbeidsmarkt of de afzetmarkt? Volgens de definitie van Van Dale betekent flexibiliseren buigzaam maken of het mogelijk maken van het gemakkelijk aanpassen aan wisselende omstandigheden. Mooi, lang en kritisch artikel.

> Presenteïsme kost ondernemingen 2 keer zoveel als absenteïsme. Absenteïsme, werknemers die afwezig blijven op het werk omwille van ziekte of andere redenen, is een bekende kostenpost voor bedrijven en overheden. Goed argument lijkt me om het debat rond motiverend werk en de bevlogenheid van medewerkers nog eens aan te wakkeren. 

> How great companies welcome new talent. How you onboard a new employee can have a significant impact on both the employee’s and your organization’s success. You don’t just need to make a great first impression, you also need to lay the foundation for a strong, lasting and productive working relationship. Is your onboarding process doing that? En?

Heeft u zelf een leuk en/of interessant artikel gelezen? Reageer hieronder!

Wilt u nog meer lezen?

Dit waren de beste artikelen van deze maand in het nieuws. Voortaan alle artikelen in uw inbox ontvangen? Schrijf u in op de nieuwsbrief. U krijgt dan 3 cadeaus. Op zoek naar meer informatie? Bekijk het archief of koop het e-book: retentiemanagement – een ROI benadering.