Categorie Actualiteit (retentie-management.com)

10 boeiende HR artikelen april 2014

Retentie-management.com is het onafhankelijk kennisplatform over het binden en boeien van personeel. Dit betekent dat wij u op de hoogte houden van alles wat er reilt en zeilt op het gebied van retentiemanagement.

Daarom hebben wij de categorie actualiteit in het leven geroepen. Hier leest u de meest prikkelende, originele en/of aansprekende artikelen die de redactie deze maand (vroeger per jaar) onder ogen is gekomen.

De artikelen van deze maand:

> Beste Werkgevers blinken uit door heldere visie. SAS, ORMIT en Tony’s Chocolonely zijn door Great Place to Work uitgeroepen tot Best Workplaces van Nederland 2014. Deze bedrijven zijn een stuk duidelijker over hun visie dan organisaties zonder dit predicaat. Logisch wanneer je bedenkt dat medewerkers het belangrijkste goed binnen de organisatie is.

> Nagenoeg één op de twee werknemers niet tevreden over werkomgeving. Slechts 16% van de mensen vindt dat het bedrijf waarvoor hij werkt bij hem past en aansluit bij zijn levensstijl. Medewerkers zijn vooral ontevreden over de werkomgeving en de onmogelijkheid om mobiel te werken. Slechte zaak. Voor veel organisaties gaan de echte klappen pas veel later komen (lees: wanneer de economie weer aantrekt). 

> Van stress nar bevlogenheid. Hoe krijg je een uitgebluste werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk? Het antwoord op die vraag is soms eenvoudiger dan je denkt. Dat stelde prof. dr. Willem van Rhenen onlangs tijdens een bijeenkomst van BW7 Arbeidsjuristen. Interessant stuk waar in de nabije toekomst zeker rekening mee gehouden moet worden. 

> Ontslagen personeel na crisis weer nodig. In de crisis ontslagen personeel blijkt weer snel nodig omdat ze cruciale kennis bezitten. Een volgende crisis zal er waarschijnlijk een stuk minder heftig inhakken. En dan hebben ze het nog niet over de mensen die zelf opstappen van zodra de crisis wegebt.

> Amazon betaalt werknemers die weg willen. Ontevreden met je baan bij Amazon? Dan word je vriendelijk bedankt en krijg je $5000 mee. Een goede motivatietechniek, maar ligt volgens mij wel in het verlengde van een gouden kooi principe.

>What crossfit can teach you about leadership. A leadership consultant explains how hardcore workouts helped her be a better boss. Als crossfitter kan ik de punten alleen maar beamen.

> Why your retention strategy is a misguided effort. strategy is a plan of action.  “Increasing retention” is a goal, a wish, a desire (for any number of defined reasons), but it is not a strategy. Hier is natuurlijk iets voor te zeggen, maar om retentie een resultaat te laten zijn moet het worden opgenomen in een beleid (en dat is strategie).

> Hoe houd je talent binnen? Als recruiter weet je het maar al te goed: in een schaarse markt is het lastig om de juiste kandidaat te vinden. Het is dus een zeer fijne situatie als deze schaarse plekken binnen jouw bedrijf al gevuld zijn met het juiste talent! Maar in deze competitieve markt is het zaak om ze ook binnen te houden. Voor je het weet krijgen ze een aanbod van een ander bedrijf en ben je ze kwijt. Het artikel geeft een aanzet om personeel te binden en boeien.

> Bedrijven moeten investeringen in engagement centraal stellen. Motivatie-programma’s hebben geen enkel nut indien bij het personeel geen engagement kan worden opgemerkt. Dat is de conclusie van een rapport van consulent Page & Moy Marketing (P&MM) bij een groep Britse werknemers. Het zoveelste rapport dat beschrijft hoe geweldig employee engagement wel niet is en welke voordelen organisaties er allemaal van kunnen plukken. Toch merk ik dat er in de praktijk maar weinig organisaties zijn die het engagement verhogen strategisch aanpakken.

> Stop met het demotiveren van je personeel. Heel weinig mensen worden ’s morgens wakker en denken: “Vandaag ga ik eens alles naar de knoppen helpen op het werk”. Dat schrijf Stef Borremans in zijn artikel op de nieuwe Vlaamse community voor HR professionals.

Heeft u zelf een leuk en/of interessant artikel gelezen? Reageer hieronder!

Wilt u nog meer lezen?

Dit waren de beste artikelen van deze maand in het nieuws. Voortaan alle artikelen in uw inbox ontvangen? Schrijf u in op de nieuwsbrief. U krijgt dan 3 cadeaus. Op zoek naar meer informatie? Bekijk het archief of koop het e-book: retentiemanagement – een ROI benadering.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.